Zoek
English
  Studiegidsen 2012-2013
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Managementwetenschappen > Geografie, Planologie en Milieu

Innovatiemanagement 

Vakcode
MAN-BKV39
Studiepunten
6
Periode
blokken 3 en 4
Niveau
KV
Cursuscoördinator
dr. R.A.W. Kok
Tentaminering
Schriftelijk tentamen en werkstuk (indien onderzoek doorgang vindt)
Vereiste voorkennis

Het vak is gericht op tweede en derde jaars bachelorstudenten van de faculteit managementwetenschappen, maar de vereiste voorkennis is beperkt en studenten van andere studierichtingen en faculteiten zijn dan ook welkom.

Keuzevak (Niet van toepassing als dit vak een verplicht onderdeel is van de opleiding)
Ja.
Leerdoelen

verwerven van kennis van de belangrijkste concepten en theorieen met betrekking tot innovatiemanagement

toepassing van deze kennis in de analyse van innovatieproblemen van concrete organisaties

reflectie op de betekenis van innovatie voor bedrijven en samenleving

Beschrijving

Het vak innovatiemanagement is een keuzevak voor bachelorstudenten. Innovatie is altijd een belangrijk element geweest in de dynamiek van kapitalistische economieen, maar pas in de afgelopen decennia is het ook onderwerp van systematisch management geworden. Dat komt omdat innovatie in een globaliserende economie juist voor bedrijven in rijke, ontwikkelde landen een voorwaarde is om te overleven. Innovatiemanagement richt zich op innovatiestrategieen en de organisatie van Onderzoek en Ontwikkeling in bedrijven; de bevordering van creativiteit; de organisatie van de besluitvorming ten aanzien van nieuwe producten en diensten; samenwerking in multidisciplinaire teams; alliantievorming tussen bedrijven, research instellingen, universiteiten en overheden; de rol van het innovatiebeleid van de overheid en verwante thema's. Aan de orde komen de verschillen en overeenkomsten tussen innovatie in diensten en in de industrie; en tussen grote en kleine ondernemingen.

Een praktijkopdracht, uitgevoerd in Blok 4) in samenwerking met het regionale bedrijfsleven maakte afgelopen jaren onderdeel uit van de cursus.

Literatuur

nog niet bekend  (i.v.m. wijziging docenten & intensivering)