Search
Nederlands
  Prospectuses 2012-2013
Radboud universityProspectusesFaculty of Arts > Bachelor Duitse taal en cultuur

Wendepunkte der deutschen Geschichte 


(Course ID)
Vakcode
LET-DTC1508
(Credits)
Studiepunten
5
(Scheduled)
Periode
3-4
(Level)
Niveau
2
Ingangsvoorwaarden (Prerequisites)

 

Inhoud van de cursus (Contents)
Deze cursus biedt een overzicht van en inzicht in de geschiedenis van Duitsland vanaf de late Middeleeuwen tot nu. De cursus behandelt het Heilige Roomse Rijk, de godsdienstoorlogen, de heerschappij van Frederik de Grote, de  Duitse staats- en natievorming, de beide wereldoorlogen, het ontstaan van de twee naoorlogse Duitslanden en hun hereniging na de val van het communisme in 1989 alsmede de aard van de nieuwe Berliner Republik. In de cursus komen politieke ontwikkelingen, maar ook cultuur- en sociaalhistorische perspectieven aan bod.
Let op: cursusbeschrijving gewijzigd bij aanvang semester 2.
Leerdoelen (Objectives)
Studenten hebben inzicht in de grote lijnen van de vroegmoderne en moderne Duitse geschiedenis. Zij kunnen de belangrijkste politieke ontwikkelingen analyseren en in een Europese context plaatsen. Daarnaast leren zij om historische bronnen kritisch te analyseren en in hun historische context te begrijpen. In de cursus wordt aan hun mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid gewerkt.

 

 

Onderwijsvorm (Teaching method)
De cursus heeft het karakter van een werkcollege. De docent zal regelmatig een toelichting verzorgen op de wekelijkse stof, maar in het grootste deel van deze cursus staat het stellen en beantwoorden van vragen over de Duitse geschiedenis centraal. Van studenten wordt dan ook verwacht dat zij de literatuur voorafgaand aan het college nauwkeurig bestuderen en voor elk college een aantal vragen bij de literatuur en bronnen beantwoorden. De vragen worden op Blackboard geplaatst onder ‘Assignments’. Deze opdrachten moeten bij aanvang van elk college in geprinte versie worden ingeleverd bij de docent.

 

 

Contacturen per week (Teaching hours/week)
2
Toetsvorm (Examination)

Deze cursus wordt getoetst door middel van een tentamen (70%) dat voldoende moet zijn. Daarnaast krijgen studenten een gemiddeld cijfer voor hun wekelijkse opdrachten (30%).

Literatuur (Literature)

Hagen Schulze, Kleine deutsche Geschichte. München: Verlag C.H. Beck 2007,  € 19,90, ISBN 978-3-406-56130-6 (gebonden en geactualiseerde uitgave met afbeeldingen, dus niet de pocket van dtv).

Daarnaast zullen historische bronnen aanvulling en verdieping op de algemene stof bieden. Deze bronnen zijn te vinden op de leesplank van Wendepunkte der deutschen Geschichte in de Letterenbibliotheek. Een overzicht daarvan verschijnt op Blackboard.

Inlichtingen (Information)
dr. L. van de Grift,